Nu kan Rapatac for the People även ta emot gåvor via Swish!

Swish: 123 471 73 85

Bankgiro: 543-8312

Senaste Nytt

Uppdatering om Mbodiene

Jan 31, 2018

Mycket händer kring utvecklingen av projekten i byn Mbodiene.

Under januari har träffar genomförts med ungdomarna i byn. Här fick ungdomarna själva berätta kring hur de kan vara en del av Mbodiens utveckling. Ämnen som togs upp till diskussion är bland annat hur man kan förbättra byns mangrove-träd (ett område dit Rapatac for the People kopplar SLU-studenter för att se över dessa möjligheter), hur man kan göra Mbodiene mer attraktivt för turism, rengöring av miljön i byn mm. Flickorna i byn pratade mycket om sömnad, hur de i framtiden kan komma att satsa på ateljéverksamheter för att locka fler turister till området.

Klicka för att se större bilder!

En upprustning av marknaden i byn genomfördes. De hade utmaningar med mycket vatten på golvet då det regnade mycket. Taket har därför förbättrats med bättre möjligheter för regnet att rinna av lättare. Även golvet har rustats.

Uppbyggnaden av projekt Mamila är på framfart. Det senaste projektet har inneburit att mäta marken för området. Byborna tycker att arbetet är mycket spännande och ser fram emot resultatet.

I övrigt genomfördes även besök i byns skolor samt de två sjukstugorna. En av sjukstugorna renoverades år 2016, den andra år 2017. Allt verkar fungera jättebra. Önskemål i den första sjukstugan är upprustning av en av toaletterna, vilket vi ser över framöver.

Klicka för att se större bilder!

Film från Gävle möter Afrika eventet

Nov 09, 2016

Se filmen från vårat event "Gävle möter Afrika", tack till Skandik Afrik för filmen.

Make a difference 2017

Sep 05, 2016

Powerpoint presentationer: Make a difference 2017

Make A Difference 2017.pptx
Sjukstuga Guij-Mad Mbodiene Senegal.pptx

Solcellslampor

Apr 08, 2016

Rapatac hade med sig solcells-drivna lampor till byarna i Mbodiene. Dessa delades ut till de äldsta invånarna i byn och var mycket uppskattat. Lamporna kan de ladda i solen under dagen, för att sedan använda på natten när det blir mycket mörkt i deras bostäder, som inte har någon el.

Klicka för att se större bilder!

Befolkning

Mar 21, 2016

De små byarna kring Mbodiene har totalt ca. 5000 invånare. Jenny Schedin delar med sig av ett urval av hennes fantastiska bilder av invånarna från resan 2016.

Håll utkik på hemsidan efter nya bilder som dyker upp med jämna mellanrum.
Klicka här för att gå till galleriet

Före och Efter

Mar 18, 2016

Upprustning och utbyggnad av sjukstuga samt nya brunnsystem med pumpar.

Klicka för att se större bilder!

Brunn före och efter:

Sjukstuga före och efter:

Mbodiene 2016

Mar 07, 2016

Nu är Rapatac for the People tillbaka från årets resa till Mbodiene, Senegal - och vilken resa det blev! Vi har installerat tre brunnar, renoverat, inrett och byggt ut sjukstugan och bidragit med nyttigheter till barnhemmet. Invånarna har välkomnat oss med dans och sång och vi har kunnat skapa nya kontakter inför kommande års projekt.

Stort tack till alla som varit med och bidragit med gåvor, donationer och handkraft. Med ert stöd har invånarna i byn fått ännu bättre förutsättningar för ett gott liv. Tack!

Håll utkik på hemsidan för information om nästa års projekt.

Klicka för att se större bilder!

Inför Senegal resan

Feb 17, 2016

Torsdagen den 11:e februari var det dags för det sista förberedande mötet för årets Mbodiene-resenärer. Här bockades det allra sista av från checklistan, och gruppen är nu redo att ta sig an utmaningarna med brunnar och sjukstuga.

Sjukstugan under ombyggnation

Feb 11, 2016

Renoveringen av sjukstugan i Mbodiene är igång!. Under vecka 9 reser 22 personer från Gävle tillsammans med Rapatac till byn för att färdigställa sjukstugan och tre brunnar.

Inför Mbodiene 2016

Okt 14, 2015

Under Sportlovet är det dags för den årliga resan för att genomföra projekt 3 i Mbodiene! Under torsdagen den 8/10 samlades de kommande resenärerna för att diskutera projektet, resan och för att uppmärksamma bland annat Greta som gjort ett grymt jobb med att samla in pengar till projektet.

Överraskande besök

Aug 05, 2015

Rapatac har under juli månad varit tillbaka i Mbodiene för att besöka marknaden i byn. Vi överaskade kvinnorna med besöket, och dom var i full gång med sin försäljning. När Rapatac kom till platsen så avbröt alla kvinnor deras arbete, och började sjunga och dansa för att visa sin tacksamhet. Ett mycket härligt besök!

Se fler bilder här!

Sommarläger 2015

Aug 04, 2015

Rapatac for the People vill tacka alla som deltog i vårat sommarläger i år, det var otroligt kul, hoppas vi ses nästa sommar!

Se alla bilder här!

Swish!

Maj 26, 2015

Vill du vara med och hjälpa oss genomföra projekt 3 i byn Mbodiene kan du bli månadsgivare/ge en gåva till föreningen.
Nu kan Rapatac for the People även ta emot gåvor via Swish!

Swish: 123 471 73 85

Bankgiro: 543-8312

Marknaden färdigställd och invigd!

Mar 23, 2015

Under slutet av februari månad åkte Rapatac for the People ner till byn Mbodiene och färdigställde marknadsplatsen. Byggnationen och invigningen var fantastisk, och glädjen hos invånarna gick inte att ta miste på.

Rapatac for the People i Mbodiéne!

Feb 26, 2015

Modevisning!

Feb 02, 2015

Vill du uppleva en kväll fylld med fina kläder och härlig musik?

Då är du varmt välkommen till Rapatac aktivitetscenter, där barnen kommer bjuda på en modevisning. Det kommer finnas godsaker att köpa för en billig krona, under kvällen kommer DJ Anton att ta hand om musiken!

Fredag den 13:e Feb, 18:00 - 21:00

Rapatac aktivitetscenter nordost

10:- Entre / 10 år och uppåt, pengarna går till välgörenhet

WOW! Arbetet med marknaden har satt igång!

Jan 15, 2015

Mbodiéne Pul

Jan 15, 2015

Mbodiéne Pul är en av nio små byar i Mbodiéne. Vi har hört talas om byn förut, men fick nu möjligheten att besöka den.

I byn finns det många brunnar som tyvärr inte har någon skyddande mur runt omkring sig. Det är som stora hål i marken.

Djur och barn ramlar lätt ner i brunnarna, vilket leder till att många föräldrar inte kan släppa ut sina barn när solen går ner på grund av olycksrisken. Det skyddar inte heller mot skräp som ramlar ner i brunnarna under regnperioden.

När vi såg detta blev vi väldigt tagna av situationen. Rapatac for the People hoppas att vi, när marknaden är färdigställd, ska kunna arbeta med ett projekt för att skapa skyddande staket och murar för brunnarna.

Thiebok-Djen

Jan 15, 2015

Denna maträtt heter Thiebok-Djen, och är Senegals nationalrätt. Den består av fisk, grönsaker, rotfrukter och vitt eller rött ris. Hoppas ni alla någon gång kan följa med och smaka denna goda rätt.

Möte med borgmästaren Tanor Dieng

Jan 15, 2015

Moussa N'diaye, Rapatac for the People, hade möte med borgmästaren för Ngenien, Mbodiéns region, Tanor Dieng.

Det var ett framgångrikt möte där det diskuterades nutid och framtida projekt för regionen. RftP fick många användbara tips och råd för det framtida arbetet i Mbodiéne.

Nu är det dags!

Nov 06, 2014

Nu är det äntligen dags att åka till Mbodiene för att genomföra marknadsprojektet.

Resan kommer att äga rum mellan fredagen den 20:e februari – söndagen den 1:a mars. (Sportlovet)

Alla personer som bidragit till projekt Marknaden kommer att ha möjlighet att följa med på resan, för att själva vara med på plats och slutföra projektet. Man står för sina egna rese och logikostnader. Ju fler personer vi är som åker, desto bättre paketpris kan vi få. Vi kommer att bo på hotellet Laguna Beach, som ligger i Mbodiene.

Det har inte undgått någon att det just nu finns en Ebola-epidemi i några länder i Västafrika. Rapatac for the People tar stor hänsyn till detta. Senegal har endast haft ett importerat fall av viruset, och landet deklarerades helt Ebola-fritt den 17:e oktober. Resan till Mbodiene kommer att genomföras så länge UD inte avråder från resor till Senegal.

Är du intresserad av att följa med på resan?

Maila oss en intresseanmälan, så kommer vi att återkomma till dig med kostnad och annan nyttig information, så du därefter kan besluta om du vill boka in dig på resan. Observera att intresseanmälan alltså inte på något sätt är bindande.

Har ni några frågor eller funderingar?

Tveka inte att ta kontakt med oss!

Varma hälsningar,

Rapatac for the People.

Loppis 8 november

Nov 06, 2014

Den 8 november kl 11.00-15.00, bjuder vi in till loppis i vår butik!

Alla kläder i butiken är nedsatt till 25%. Det kommer även finnas kaffe och fikabröd att köpa för bra priser.

För 100 kronor kan du hyra ett bord för att sälja dina gamla böcker, porslin, leksaker med mera. Det finns bara plats för tio bord så först till kvarn gäller!

För att hyra ett bord:
kontakta butiken på mobilnummer 076-102 86 90 eller
skicka ett mail till rftp.butiken@gmail.com

RAPATAC FOR THE PEOPLE GALA

Maj 04, 2014

Galan RFP hölls den 4 juni i vår nya butik, som du hittar på Norra Kungsgatan 23. Eventet började 18:00 med ett varierande upplägg. Vi delade med oss av vår upplevelse och oss under resan.

Du kan själv se vad vi gjort genom att följa bilderna, se videon eller genom att besöka butiken. Som ni vet är RFP en stor familj som alla är välkomna att vara en del av. På det sättet försöker vi att involvera ungdomar för att de ska vara en aktiv del av samhället.

Så att de kan ta chansen att lära om och utveckla sig själva genom att hjälpa människor som tidigare varit ett stöd för oss, före och under processen.

Gefle Dagblad skrev en artikel om eventet:

http://gd.se/nyheter/gavle/1.7144374-satsar-pa-second-hand

Bilder från Mbodiéne

April 15, 2014

Alla bilder från Mbodiéne hittar du här!

Invigning

April 02, 2014

Den första invigningen av Rapatac for the people hölls i Rapatac Activitetscenter Nordost, torsdagen den 27 mars, 2014. Med fika och ett stort leende presenterade vi vår organisation och vårt projekt inför alla.

Värmen som fyllde rummet, de alltför många leenden och det stöd vi hade från besökarna fick oss att känna – ännu mer - det enorma ansvaret vi bar på. Med tillit kommer ett stort ansvar och vi är skyldiga alla sponsorer ett stort tack för att de gjort projektet möjligt.

Gävle Dagblad skrev en artikel om det här: http://www.gd.se/gastrikland/gavle/de-vill-bygga-broar-mellan-gavle-och-senegal

Kläder

April 02, 2014

En liten gåva kan göra stor skillnad! Med den tanken hos oss började vi indelningen av de kläder vi ville skicka till Mbodiéne, Senegal som en gåva från Rapatac for the People.

Vi hade många T-shirts, jeans, kjolar och accessoarer i alla stilar och färger. Arbetet tog nästan tre timmar men vi uppskattade det eftersom att det är till välgörande ändamål.

Så oavsett storlek och ålder kan du ha nytta av de kläder vi har att erbjuda. Det är alltid tanken som räknas.